Ako odstrániť čiary mriežky v Tabuľkách Google

Mriežka môže byť niekedy mimoriadne mätúca, najmä ak v tabuľke používate veľa obrázkov. Na čistú prácu s tabuľkami sú v poriadku, ale to neznamená, že celý váš pracovný hárok musí byť jednou veľkou tabuľkou jednotlivých buniek. Mriežku môžete skryť alebo ju použiť selektívne vo svoj prospech, a to aj v Tabuľkách Google.

Ako odstrániť čiary mriežky v Tabuľkách Google

Odstráňte mriežku z prehliadača

Ak vo svojom prehliadači používate Tabuľky Google, odstránenie mriežky naozaj nie je ťažké. Je to však trochu odlišné od toho, ako by ste to urobili v Exceli. Je to pochopiteľné, ak s tým máte problémy, ak ste v Tabuľkách Google nováčikom.

Prejdite do ponuky Zobraziť.

Zrušte výber možnosti Mriežka.

prepínať mriežky

Odstráňte mriežku z aplikácie

Ak nepoužívate prehliadač, takto môžete odstrániť mriežku z aplikácie Tabuľky Google:

Vyberte kartu. Klepnite na šípku nadol vedľa názvu karty.

Posúvajte sa úplne nadol, kým nenájdete možnosť Mriežka.

Zrušte voľbu na odstránenie mriežky.

Pri tlači stále existujú mriežky

Tu je vec. Hoci Tabuľky Google chápu, že mriežka môže pri práci s tabuľkou rušiť pozornosť, neskryje ich navždy. Ak ich skryjete pomocou predchádzajúcich dvoch metód, vytlačená tabuľka bude mať stále mriežku. Preto musíte túto možnosť odstrániť aj z možností formátovania tlače.

Prejdite na kartu Súbor.

Vyberte možnosť Tlačiť.

V dialógovom okne tlače začiarknite možnosť Bez mriežky.

Prípadne zrušte začiarknutie možnosti Zobraziť mriežku na karte Formátovanie.

Klepnutím alebo kliknutím na tlačidlo „Ďalej“ vytlačíte tabuľku.

Môžete to urobiť bez ohľadu na to, či pracujete so zapnutými alebo vypnutými mriežkami. Ak vás neobťažujú, nechajte ich zapnuté. Potom ich stačí pomocou dialógového okna tlače odstrániť v tlačenej verzii.

Selektívne mriežky

Pochopte, že Tabuľky Google vám umožňujú prispôsobiť sa ako blázni. Preto, rovnako ako môžete odstrániť mriežku z celej tabuľky, môžete tiež pridať mriežku na výber častí hárka.

To môže byť veľmi užitočné, ak chcete mať mriežku na lepšie zvýraznenie dátumov alebo časových pečiatok. Môžete ho použiť aj na ďalšie zvýraznenie tabuliek, no aj tak to urobíte tak, že ostatné oblasti tabuľky budú mať voľne plynulý text.

Je zrejmé, že selektívne mriežky vám tiež môžu pomôcť použiť grafy a tabuľky na rovnakom pracovnom hárku. Nie je to vždy len o preferenciách. Niekedy môžu byť mriežky veľmi užitočné. Je na vás, aby ste vyskúšali rôzne veci, kým nenájdete niečo vizuálne príťažlivé a vysoko relevantné pre vaše údaje.

Ak chcete pridať mriežku do konkrétnych oblastí, nie do celého pracovného hárka, musíte mriežku úplne vypnúť. Teraz už viete, ako na to. Potom môžete vybrať rozsah buniek a použiť na ne špecifické orámovanie pomocou tlačidla Orámovanie/Mriežka na paneli nástrojov.

Čomu dávaš prednosť?

Pokiaľ ide o prispôsobenie, je jasné, že Tabuľky Google sú oveľa viac, než sa na prvý pohľad zdá. Dokonca aj niečo také všeobecné ako mriežka tabuľky sa dá použiť mnohými rôznymi spôsobmi. Niekedy na váš prospech, niekedy na škodu. Teraz, keď viete, ako ľahko manipulovať s mriežkou, je čas vytvoriť lepšie vyzerajúce tabuľky pre vašich zamestnancov, spolupracovníkov a klientov.